Erkend Installateur
Gastechniek

Bel nu: 06 248 861 85

CV-ketels/combiketels

CV-ketels en combi-ketels zijn er in open en gesloten vorm (zie open en gesloten toestellen).
Tegenwoordig worden er voornamelijk gesloten ketels gebruikt omdat dat handiger is ivm de plaatsing van het toestel. Er worden minder eisen gesteld aan de uitmonding van de afvoer van de rookgassen.

Een CV (centrale verwarmings) ketel, tegenwoordig ook wel solo-ketel genoemd, regelt alleen de verwarming. Het heet een centrale verwarming omdat er maar 1 punt is waar de verwarming plaats vindt, in de ketel dus. Die ketel maakt het water heet, en pompt het water rond door de buizen en radiatoren, die daardoor weer warmte afgeven aan de verschillende ruimtes.

Een Combiketel regelt de verwarming zoals een cv-ketel, maar ook het warm water voor de keuken, douche bad ed. Zo'n ketel combineert dus twee functies, vandaar combiketel. Tegenwoordig neemt bijna iedereen een combiketel omdat je dan niet ook nog een apparaat nodig hebt voor warm water.

VR of HR

Verder spreekt men ook over een VR-ketel of een HR-ketel. Dit zijn de modernere ketels. Het verschil zit in het rendement, de hoeveel warmte een ketel uit zijn gas(energie) haalt. 

VR staat voor verbeterd rendement en deze ketel zet 89% van de benodigde energie om in bruikbare warmte. De 11% gaat verloren aan het verwarmen van het apparaat zelf, en aan de warme rookgassen die afgevoerd worden.
Toen modern, maar eigenlijk is dit ook al weer verouderde techniek.

HR staat voor hoog rendement. Bij deze ketels wordt de warmte uit de warme afvalgassen terug gewonnen en zijn de apparaten steeds kleiner en efficienter dus gaat er ook steeds minder warmte verloren aan het apparaat zelf. Al die gewonnen energie wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Hierdoor wordt er nog minder energie verloren, en is het rendement nog hoger. Soms wel 109%!

Voor de cijfer-mensen: dit idiote percentage komt voort uit het feit dat men, lang geleden, zowiezo al 10% energieverlies door het opwarmen van de ketel zelf telde. Tsja, dat ding wordt warm, niets aan te doen, tellen we niet mee.
De overgebleven 90% telde men dus als 100%, waardoor je nu dit soort percentages kunt krijgen. Het is dus eigenlijk 109% van 90%.(= 99%, = hoog!)

Doorstroom-combi-ketels en combi-ketels met voorraadboiler

Tot slot heb je nog doorstroomketels en ketels met voorraadboiler. Doorstroomketels werken alleen als er om warm water gevraagd wordt, pas dan slaat de ketel aan om het water te verwarmen.Een ketel met voorraadboiler heeft altijd een voorraad warm water opgeslagen dat je ieder moment kunt gebruiken.

Voordeel van een doorstroomketel is dat het zuiniger is, hij werkt alleen als er warm water nodig is. Nadeel is dat je niet ineens grote hoeveelheden warm water kan tappen. Voordeel van een ketel met boiler is dat je grote hoeveelheden warm water tegelijk kunt tappen, bv een bad vol laten lopen, douchen en afwassen tegelijk.
Verder zijn doorstroomketels veel kleiner in omvang.

Meer informatie of offerte aanvragen?

Meer weten, of een vrijblijvende offerte ontvangen? Stuur dan het contactformulier van deze site op, en u wordt snel gebeld voor een vrijblijvend informatiegesprek. Zelf bellen kan natuurlijk ook.

gaslek_ad

‘Gaslek in honderdduizenden woningen’
Roep om terugkeer keuringen leidingen...
(bron: Algemeen Dagblad 4 juni 2014)

© 2016 Webdesign by MENCE design