Erkend Installateur
Gastechniek

Bel nu: 06 248 861 85

Warm water -en verwarmingstoestellen

Warm water -en verwarmingstoestellen zijn allemaal in te delen en leverbaar in 2 groepen:

1. Open gastoestel

Een open gastoestel haalt zijn verbrandingslucht, de zuurstof die nodig is voor het verbranden van het gas, uit de ruimte waarin hij staat/hangt. Zijn rookgas(afvallucht) voert hij af via een schoorsteen of een speciale pijp. Zie tekening.

Voorwaarde voor een open gastoestel is dat deze in een goed geventileerde ruimte wordt geplaatst en er een goede rookgasafvoermogelijkheid is. De uitmonding van de afvoerpijp moet vrijwel altijd via het dak van de woning/vakanthuisje/stacaravan, omdat een goede werking van dit kanaal afhankelijk is van een luchtdrukverschil tussen de plaats van het toestel en buiten. Als dit niet goed is, bestaat de kans dat bij bepaalde weerssituaties de rookgassen naar binnen worden gezogen, en dat is niet bevorderlijk voor uw binnenklimaat en gezondheid, zelfs levensgevaarlijk bij slecht afgestelde toestellen(koolmonoxide-vergiftiging).

NB. kookplaten, gasovens en fornuizen zijn altijd open gastoestellen, en dan ook nog een apart soort in de regelgeving. Door hun lagere gasverbruik en korte gebruiksduur worden er geen eisen aan plaatsing van deze gastoestellen gesteld. Wat wel van belang is dat de flexibele zwarte gasslang voor de aansluiting op het gasnet, om de 5 jaar vernieuwd wordt ivm eventuele barstjes in het materiaal van die leiding Daarnaast is het zaak dat de verbranding goed is, en er alleen blauwe vlammen te zien zijn. Zodra de vlammen geel worden, zal er ingegrepen moeten worden omdat de verbranding dan niet goed is(koolmonoxide)

gesloten verbranding
Gesloten gastoestel

2. Gesloten gastoestel

Een gesloten gastoestel haalt zijn verbrandingslucht via een pijp van buiten, en voert zijn rookgas af via diezelfde pijp naar buiten. Deze pijp bestaat uit 2 gangen voor luchtstroom, een naar binnen, en een naar buiten. Hierdoor is de rookgasafvoer van dit toestel niet afhankelijk van een luchtdrukverschil zoals dat bij een open toestel wel het geval is.

Voordeel van deze toestellen is dat er veel minder eisen worden gesteld aan de ventilatie van de ruimte en de uitmonding van de aan en afvoer pijp. Die kan namelijk ook via de gevel/buitenmuur en hoeft niet via het dak. Hierdoor kunnen deze toestellen bijna overal  in huis geplaatst worden.

Tegenwoordig kiest men meestal voor een gesloten gastoestel. Het is veiliger en heeft geen invloed op het binnenklimaat. Bij open gastoestellen wordt er toch zuurstof uit uw kamer gehaald voor de verbranding van het gas. Voor kleine kamers is dat niet goed, in grotere woonkamers geen probleem.

gaslek_ad

‘Gaslek in honderdduizenden woningen’
Roep om terugkeer keuringen leidingen...
(bron: Algemeen Dagblad 4 juni 2014)

© 2016 Webdesign by MENCE design