Erkend Installateur
Gastechniek

Bel nu: 06 248 861 85

Propaan/Butaan/LPG

Het gas dat in vrijwel alle huizen wordt gebruikt is aardgas(methaan). Daarnaast wordt er ook vaak propaan, butaan of LPG gebruikt.

Propaan en Butaan noemt men ook wel flessengas omdat het in gasflessen of tanks wordt opgeslagen of geleverd. LPG is een mengsel van propaan en butaan en wordt als brandstof voor auto's gebruikt. Deze gassen worden onder hoge druk in een fles of tank gespoten en zijn dan vloeibaar. Als het uit de fles of tank komt wordt het direct gas en kan het verbranden. Het wordt veel op campings gebruikt voor gaslampen, koken en verwarming omdat je de gasflessen mee kunt nemen.

gasflessen

Eigenschappen

Aardgas wordt alleen via leidingen geleverd, omdat je het bijna niet vloeibaar kunt maken. Daarnaast is aardgas lichter dan lucht. Dat betekent dat als aardgas vrij komt in de lucht, het opstijgt. Propaan en butaan zijn zwaarder dan lucht, en zakken op de grond als het vrij in de lucht komt. Propaan en butaan hebben een hogere calorische waarde dan aardgas. Dat betekent dat ze meer warmte/energie leveren dan dezelfde hoeveelheid aardgas.

omzetten van toestellen

Het omzetten van toestellen van aardgas naar propaan/butaan, of andersom, kan dan ook niet zo maar, is zelfs gevaarlijk. Aardgas brandt minder goed, dus worden er andere eisen gesteld aan de toestroom van het gas. Toestellen die branden op Aardgas hebben meer gas nodig om hetzelfde te bereiken als Propaan of Butaan. Daarom moet bij het omzetten van een aardgastoestel naar propaan/butaan de volumestroom van het propaan/butaangas kleiner gemaakt worden. Dit kan bij sommige toestellen, wat door de fabrikant aangegeven dient te worden. Vaak is het plaatsen van een kleinere inspuiter voldoende, bij sommige toestellen moeten ook de branders aangepast worden. In de beschrijving van uw toestel moet het vermeld staan of het kan. Maar laat dit vooral aan uw vakman over.

Meer weten?

Meer weten over Propaan of Butaan, of een vrijblijvende offerte ontvangen? Stuur dan het contactformulier van deze site op, en u wordt snel gebeld voor een vrijblijvend informatiegesprek. Zelf bellen kan natuurlijk ook.

gaslek_ad

‘Gaslek in honderdduizenden woningen’
Roep om terugkeer keuringen leidingen...
(bron: Algemeen Dagblad 4 juni 2014)

© 2016 Webdesign by MENCE design